Dunakeszi Mosoly Fogászat

2120 Dunakeszi, Tisza u. 85.

Dunakeszi Fogászat Violindent

Gyermekkori fogápolás

A gyermekkori fogápolás szerves része a gyermeknevelésnek, de mit tehetünk mi, szülők annak érdekében, hogy gyermekeink fogazata erős és egészséges legyen?

A gyermekünk életkorától függően sok mindent. A legelső dolog az, hogy komolyan vesszük ezt a kérdéskört és mi magunk is időt szakítunk saját fogaink egészségére és arra, hogy elsajátítsuk a helyes fogmosást, fogápolást. Ezzel a témával sok cikk, magazin, internetes oldal foglalkozik, érdemes időt szentelni ezek tanulmányozására. Praktikus tanácsokat kaphatunk szülőként pl. a Fogmosás, ahogy tanítanunk illik c. cikkben.
http://www.okosanyu.hu/Házi_patika/Fogmosás,_ahogy_tanítanunk_illik

Fogápolás csecsemőkorban?

Babánk első fogai nagyjából fél éves korban jelennek meg, de már az ezt megelőző időszakban is figyelmet kell fordítanunk a szájhigiéniára. Minden étkezés után tisztítsuk meg a kicsi ínyét, nyelvét, használhatunk erre a célra egy kis nedves gézlapot vagy egyéb steril, puha kendőt. A tisztításon kívül ezzel nyugtatjuk is a baba ínyét. Ezt a célt szolgálják a manapság sok formában kapható, hűthető rágókák is.
A rágásra egyébként is szüksége van a fejlődő picúroknak, az állkapcsok megerősödésén túl a „pontos harapást” is elősegíti. Ezzel szemben a túl sok pépes étel vagy a cumisüveg túlzott használata deformitást idézhet elő, későbbiekben pedig akár beszédhibát is.
Egy éves kor körül, mikor már több fog is kibújt, megvehetjük gyermekünk első fogkeféjét, azonban fontos, hogy ez egy kis fejű, puha és lekerekített sörtéjű fogkefe legyen és bár egy baba nem tudja megmosni a fogát, azért adjuk a kezébe, hogy megbarátkozzon vele, rágcsálja, megtapasztalja.

Ha a gyermekünk már óvodás

Mire gyermekünk eléri a 3 éves kort, általános esetben, minden tejfoga előbújik. A helyes fogápolás még fontosabbá válik. Mindannyian emlékszünk, hogy annak idején előszeretettel kóstolgattuk a finom fogkrémeket, de nehezen idézünk fel olyan pillanatokat, amikor a helyes fogápolásról tanultunk. Szerencsére ez mára sokat változott, a legtöbb óvodában nagy figyelmet fordítanak erre, sok szemléletes és érdekes foglalkozás keretében. A tejfogak ápolása pontosan olyan fontos, mint a maradandó fogaké, de gyermekkorban ezt még nehezebb megérteni.

Mivel a legtöbb kicsi utánzás útján tanul, szükségszerű, hogy jó példával járjunk elöl. Ha azt látja, hogy apa és anya is rendszeresen mos fogat, akkor ő sem akar kimaradni ebből az élményből. Mutassuk meg neki, hogy mi hogyan mossuk a fogainkat! Természetes, hogy a legtöbb családnál nem ilyen ideális a helyzet, de, ha már az egyik szülő tud időt szakítani erre, akkor jó úton járunk.

Jó motivációs tényező lehet, ha „megbízunk” a gyermekünkben és önállóságot adunk neki ezen a téren. Ha jól csinálja, alaposan, akkor dicsérjük meg, de azért kb. 6 éves koráig mi is mossuk meg a fogait. Kaphatóak különböző figurás, játékszerű, fiús, lányos fogkefék is, amelyek amellett, hogy szórakoztatóvá teszik a fogmosást, remekül teljesítik egy normál fogkefe feladatait is. A fogselyem, szájzuhany használata is lehet játékos, vidám elfoglaltság, ahelyett, hogy unalmas rutinná válna.

Okos Anyu tippje:

A fogkrémekhez: gyermekkorban is fontos a fluorid a fogak erősen tartásához, de felváltva használjunk fluoridmentes, gyógynövénykivonattal készült fogkrémet is, mert a túl sok fluorid negatív hatással lehet a gyermekek immunrendszerére.

Mikor menjünk fogorvoshoz?

Amint gyermekünk fogai kibújtak, vigyük el fogorvoshoz, persze félelmet nem keltve benne.
A legtöbb gyerekfogász jól ért a gyerekek nyelvén, így egy-egy vizsgálat élménnyé is válhat, különösen, ha pakolhat, játszhat a különböző eszközökkel. Mivel minden gyerek egy kis felnőtt, mondjuk el neki, hogy mi is történik majd a rendelőben. Ha időnk engedi, 2-3 havonta, de legalább félévente vigyük el a gyerkőcöket a fogorvoshoz, akkor is, ha semmilyen fogászati probléma nem áll fenn. Ez csökkenti a félelemérzetet és növeli a bizalmat.
A tejfogak tömése is nagyon fontos! Bár a tejfogakat idővel elveszítjük, mégis meg kell őrizni azok jó állapotát. A tejfogak sokkal könnyebben kilyukadnak, ezért, ha azt látjuk, hogy gyermekünk fogán sötét folt jelenik meg, keressük fel azonnal a fogorvost! Sok későbbi egészségügyi problémát megelőzhetünk ez által.
Fogorvoshoz is lehetőleg mindig közösen menjünk, ha családi programként csináljuk, akkor mindenki számára könnyebb egy ilyen látogatás.

Fogszabályozás!

Mit tegyünk, ha gyermekünknek szabálytalanul jönnek ki a maradandó fogai? A fogszabályozás különböző formái már szinte mindenki számára elérhetőek és gyermekünk érdekében minél korábban meg kell csinálni. Szerencsére már a legtöbb esetben nem kirívó dolog a fogszabályozós gyermekmosoly és az iskolatársak is jobban tolerálják. A szabálytalan fogsor ezzel szemben elősegíti a lepedék-lerakódást és a fogszuvasodást. Gyermekünk később megköszöni majd nekünk az egészséges és szabályos fogazatot!

Mit tehetünk még?

A rendszeres és alapos fogápolás mellett és a genetikai adottságokon túl fontos szerepe van a táplálkozásnak is. Persze nincs az a szülő, aki az édességet, csokit, cukros üdítőt elvehetné a gyermektől anélkül, hogy sírás lenne a vége, de igyekezzünk ésszerű határt szabni ezen élvezeteknek.
Minden étkezés és főleg az édességek fogyasztása után mossunk fogat! Ez vonatkozik a csecsemőkorú gyermekekre is, főleg, ha cukros teát kapnak inni a cumisüvegből. Válasszuk inkább a zöldségeket, akár különböző levek formájában, akár rágcsaként.

Az oldal forrása: http://www.okosanyu.hu/H%C3%A1zi_patika/A_gyermekkori_fog%C3%A1pol%C3%A1s

Bejegyzés megosztása

Hasonló bejegyzések

Scroll to Top