Dunakeszi Mosoly Fogászat

2120 Dunakeszi, Tisza u. 85.

11 dolog, ami tönkreteheti mosolyát

Mit érdemes kerülni?

Mindenki szeretné, ha mosolya ragyogó lenne. De, ha fogainkat rendesen mossuk, és a fogorvost is rendszeresen látogatjuk, még akkor sem biztos, hogy mindent megtettünk fogaink épségét illetően.

Íme, néhány tényező, mely rossz irányba befolyásolja fogaink és ínyünk egészségét, így komoly akadályt állítva ragyogó mosolyunk útjába.

Energiaitalok

Az elmúlt évtizedben egyre népszerűbbek a különböző energiaitalok, de nem a fogaink számára. Tudományos kutatások ugyanis kimutatták, hogy ezeknek az italoknak a pH szintje fogerózióhoz vezethet, mely a fogzománc kopását eredményezi. Továbbá, igen magas cukortartalmúak, ami fogszuvasodáshoz vezethet.

Cukor

A cukor a fogak talán egyik legnagyobb ellensége, számos fogprobléma okozója. A cukorban lévő sav megtámadja a fogzománcot, és ez fogszuvasodáshoz, fogínygyulladáshoz, valamint a fogak elvesztéséhez vezethet. Ha cukrot vagy cukros ételt ettünk, ne hagyjuk sokáig fogainkon, érdemes minél hamarabb fogat mosni, vagy fogselymet használni, ezzel valamennyire sikerül elkerülni a károsodást.

Bor

Borivók figyelem! A rendszeres borfogyasztás károsítja a fogzománcot. A bor savtartalma ugyanis oldja a fog szerkezetét. De mégsem kell lemondanunk a borfogyasztásról! Borivás után legalább egy fél óráig ne öblítsük és mossuk le vízzel fogainkat, így megakadályozhatjuk a fogzománc sérülését.

Bizonyos ételek, italok és szokások sokat árthatnak a fogak egészségének

Palackos víz

A legtöbb palackozott víz nem tartalmaz az egészséges mennyiségnek megfelelő fluoridot, mely segíti megőrizni a fogak épségét és egészségét. Ezáltal a fogak idő előtt romlásnak indulhatnak. Érdemes a palackozott vizek címkéjén elolvasni és ellenőrizni annak fluoridtartalmát.

Forró italok

A forró ital lehet az egyik oka a kopott fogaknak. A fekete tea, valamint a kávé folt elősegítő tanninokat tartalmaz, mely egy durva, foltos felületet képez a fogzománcon, amely megtartja a bomlástermelő baktériumokat a fogakon. Ezért ezeket az italokat csak mértékkel fogyasszuk, és igyunk minél több vizet.

Üdítők

Az üdítőitalok csordultig vannak cukorral, ami komoly fogszuvasodást és ínyfertőzést okozhat. Ezeket az italokat inkább szívószállal fogyasszuk és rágjunk cukormentes rágógumit utána, hogy semlegesítsük a savakat.

Citrusfélék és savas élelmiszerek

Bár a citrom, grépfrút és a citrusos gyümölcslevek nem közvetlenül okoznak üreget a fogon, mint például az üdítőitalok, tartalmaznak savakat, amelyek roncsolják a fogzománcot, gyengítve ezáltal a fogakat. A fogmosás illetve a cukormentes rágógumi ezen ételek elfogyasztása után is segíthet.

Cukorbaj

A cukorbaj csökkenti a szervezet ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben, így komoly kockázati tényező az ínybetegségek kialakulásában. A vércukorszint folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú, segíthet a bajok elkerülésében.

Dohányzás

A cigaretta sárgítja a fogakat és károsítja az ínyt, de ennél sokkal károsabb hatása is van. Okozhat torok-, tüdő- és szájrákot, és halálhoz is vezethet. A kátrány egy káros réteget képez a fogon, ami fogínygyulladást, fogszuvasodást, a későbbiekben pedig akár a fogak elvesztését is eredményezheti.

Oldal forrása: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fog_es_szajapolas/cikkek/11_dolog_ami_tonkreteheti_mosolyat/20120926112614

Bejegyzés megosztása

Hasonló bejegyzések

Scroll to Top