Dunakeszi Mosoly Fogászat

2120 Dunakeszi, Tisza u. 85.

Páciens információk

Információk és gyakori kérdések a fogászatról

Gyökérkezelés

A fogak belsejében erek és idegek találhatók. Ha a fogbelet valamilyen inger éri (traumás sérülés, mély szuvasodás) gyulladás léphet fel, és szükségessé válik a fogideg eltávolítása. Gyökérkezelés során a gyökércsatornákat kitisztítjuk, a baktériummal fertőzött csatornafalat tűk segítségével eltávolítjuk, majd vegyi úton fertőtlenítjük.

Fontos, hogy a későbbi gyökértömés a foggyökér egész hosszát érintse, ezért röntgen felvétel és gépi csatornahossz bemérő segítségével meghatározzuk annak teljes hosszát. Mikor a fog gyulladás és panaszmentes, akkor kerülhet sor a csatornák végleges letömésére. Ezzel sikerül elérni, hogy a szájüregen keresztül a fertozések ne tudjanak továbbterjedni a gyökércsúcson keresztül a csontszövetbe. A gyökérkezelt fog stabilitása nem változik, rágóértéke megegyezik az élő fogakéval.

Fogtömések

Rendelőnkben a fogak színével megegyező, un. kompozit töméseket alkalmazunk. a fog szuvas részeinek elvétele után elokészítjük a fogfelszínt, és polimerizációs lámpa segítségével készítjük el a tömést. a tömést lesimítjuk és polírozzuk hogy kényelmes és tökéletesen záródó, sima legyen.

Betétek (Inlay)

Betéteket (inlayeket) foleg a nyagyobb kiterjedésű tömések helyett és a gyökérkezelt fogak felépítésére használunk. Lényege, hogy az előkészített fogról lenyomatot veszünk, melynek segítségével technikusunk készíti el a végleges tömést a mintán. Rendelonkben ez kerül beragasztásra a fogba. Előnye, hogy pontosabb záródás és jobb esztétikai hatás érhető el a hagyományos töméssel szemben.

Korona

Ha a fog esztétikája töméssel már nem állítható helyre akkor van szükség a koronákra. A fog előkészítése után a technikus által készített borítókoronát ragasztunk a fogra. A fog ezáltal erősebb, tartósabb, szebb lesz.

Héj

A porcelán héj a modern fogászat egyik vívmánya. Sikerüket annak köszönhetik, hogy készítéséhez kevés foganyag eltávolítása szükséges és szép, esztétikus fog érhető el az alkalmazásával. Készítése: A frontfogak külső felszínét vékony rétegben eltávolítjuk( 0,5-1mm vastagságban). Ezután lenyomatot veszünk, és a technikus elkészíti a héjat, amit mi felragasztunk a fogra. Ezáltal korrigálható a fog formája, színe és felülete.

Porcelán héjak alkalmazása:

  • metszőfogak éleinek letörésekor
  • fogak közötti rések zárása
  • enyhébb fokú tengelyállások korrigálása fogszabályozás nélkül
  • zománchibák korrigálására
  • elszíneződött fogak helyreállítása, ha a fehérítés nem lehetséges
  • „agyontömött” fogak helyreállítása

Híd

A foghiányok pótlására több megoldás is létezik. A legelterjedtebb a híd készítése. A hiány melletti fogak előkészítésével lehetőség nyílik a hiány funkciós és esztétikus helyreállítására.

Fogkőeltávolítás

A nyálból kiváló ásványi anyagok és lepedék idővel kemény, fogkefével eltávolíthatatlan réteget hoz létre a fog felületén. Ez az esztétikai probléma mellett tartós fogínygyulladást vérzést, és gyakran fájdalmat okoz. Táptalaja a baktériumoknak, melyek eltávolítása lehetetlen kifejlődött fogkő mellett. Ez hosszú távon fogínysorvadást, a fogak meglazulását, elvesztését okozhatja. A fogkő eltávolítása ultrahangos rezgő műszerrel, folyamatos vízhűtés mellett, fájdalommentesen történik.

Fogékszer

  • A fogzománc megsértése nélkül ragasztható
  • Maradéktalanul eltávolítható
  • Evés és tisztítás során nem esik le, a fog tisztántartását nem akadályozza
  • Kihangsúlyozza a ragyogó mosolyt.

A katalógusunkban szereplő és hozott fogékszereket egyaránt felragasztjuk

Fogfehérítés

Fogaink színe genetikailag meghatározott, öröklött tulajdonság. Ez a szín életünk során két okból módosulhat: gyökérkezelés hatására, ill. festékanyag lerakódás következtében. Ez utóbbi származhat táplálékainkból, pl. vörösbor, kávé, dohányfüst. A fogfehérítés az elszíneződött, ill. gyökérkezelt fogak esetében jól alkalmazható módszer, melynek lényege, hogy a pigment anyagok vegyszerek hatására kémiai úton elszíntelenednek. Ezen vegyszerek használata azonban nem veszélytelen, gyakori használatuk a károsíthatja a fogakat.

A fogfehérítésnek két lehetséges módja van: a rendelői és az otthoni fogfehérítés, fájdalommentesen történik.

Rendelői fogfehérítés
Az íny nagyfokú védelme mellett, fájdalommentesen alig 1 óra alatt a fogak több árnyalattal lesznek fehérebbek. Kényelmes, gyors és biztonságos.

Otthoni fogfehérítés
A rendelőnkben vett lenyomat alapján a fogtechnikus által készített sínnel történik a fehérítés. Napi 1 órán át, két héten keresztül viselve a fehérítőszerrel töltött sínt, azonos eredményt érhetünk el a rendelői eljárással. Ebben az esetben a használt anyag koncentrációja alacsonyabb. Gyökérkezelt, elhalt fog fehérítése A Gyökérkezelt vagy elhalt fog színe gyakran megváltozik Ennek legfőbb oka a fog belsejébe lévő szövetmaradványok illetve gyökértömőanyag beivódása, felszívódása a fog koronájába. Ilyenkor önmagában a külső fogfehérítés nem elegendő, mivel a probléma a fog belsejében van. A belső fogfehérítés során a fehérítőanyag közvetlenül az elszíneződést okozó anyagokra hat.

Gyakori kérdések

Fogékszer

Meddig marad fenn a fogon az ékszer?

A tapasztalat azt mutatja, hogy leggyakrabban 6 hónap és néhány év közé tehető a fennmaradás ideje

Nem kényelmetlen a viselete?

Eleinte érezni lehet, hogy van valami a fogon, de néhány nap múlva teljesen elmúlik az idegen érzés.

Az ékszer nem sérti a fogzománcot?

Nem. A fog savazása csak a zománc külső néhány mikrométerét érinti, ami idővel visszanyeri ásványi anyag tartalmát.

Eltávolítható a fogékszer?

Igen. Rendelőnkben egy speciális fogóval könnyen eltávolítható a fog sérülése nélkül. A ragasztóanyag eltávolítása polírozással történik, így a fogfelszín visszanyeri eredeti formáját, fényét és ragyogását.

Fogfehérítés

A fogfehérítésnek van-e valami mellékhatása?

Néha a fehérítés közben illetve a kezelést követõ 1-2 napon a fogak érzékennyé válhatnak, de ez az érzékenység nem jelentős és teljesen elmúlik. Ez a fehérítőszerek által okozott természetes mellékhatás.

Meddig tart a fehérítés hatása?

Általában a kezelést követõen 6 hónap, 1 vagy akár több év is lehet az az idõszak, amíg a fog megõrzi fehérségét. Ezután célszerű egy újabb kezeléssel "felfrissíteni" a fogak színét

Meg lehet-e elõre határozni, milyen legyen a kezelés végén a szín?

Minden fognak megvan a rá jellemző árnyalata (pl: sárgás, szürkés, stb). A fehérítéssel ezeknek a színeknek az intenzitását csökkentjük, viszont a fogszín karaktere megmarad (sárgás árnyalatból nem lesz szürkés). A fehérítés mértékét pedig a kezelés közben folyamatosan ellenőrizheti, és a kívánt szín eléréséig folytathatja azt.

A meglévő tömések, koronák színe hogyan változik a kezelés következtében?

Fehérítésnél csak a fogzománc világosodik, a tömések, héjak, koronák és egyéb pótlások színe nem változik! Emiatt legtöbbször a fehérítés után célszerű ezek cseréje.

Kell-e valamire ügyelni a fehérítés után?

Néhány napig oda kell figyelni a táplálkozásra. Erős pigmenteket tartalmazó ételeket lehetőleg kerülni kell. Ilyenek pl.: kávé, fekete tea, vörösbor, erős gyümölcsök.

A terhes vagy szoptató kismama is fehérítheti fogait?

Elméletileg a fehérítőanyag nem káros, viszont kevés vizsgálat történt még ebben a témában, így óvatosságból nem ajánljuk sem az állapotos sem a szoptató kismamáknak.

Időpontfoglalás telefonon vagy személyesen

Scroll to Top