Dunakeszi Mosoly Fogászat

2120 Dunakeszi, Tisza u. 85.

Ételek, melyek jók az ínynek

A szájhigiénia nagyon fontos, éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyek azok az életek, amelyek segítenek szebben és egészségesebben tartani a fogainkat és az ínyünket.

Zöld tea

A zöld teában található katekinek gyulladásgátló hatásúak, és segítenek leküzdeni a baktériumfertőzéseket is. Egy japán kutatás szerint a zöld teát rendszeresen fogyasztók körében sokkal ritkábban fordul elő időskori fogvesztés. A zöld tea az egész szervezetre áldásos hatással van, védi a bőr egészségét, és segít meggátolni a hasi elhízás kialakulását is.

A rossz lehelet egyes becslések szerint a világ népességének felét érinti, hátterében pedig legtöbbször egy szájban található baktérium áll. Miért van büdös szájszag? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

Magok és diófélék

Sok bennük a növényi fehérje, és az olyan tápanyagok, amelyek hasznosak a fogaknak, például a foszfor, a magnézium, a kálium, a cink és a kalcium. Utóbbi nagyon fontos mind a fogak, mind a csontok egészségéhez. A diófélék közül a mandulában és a brazil dióban van a legtöbb kalcium, a magok közül pedig a szezámmagban található igen nagy mennyiség.

Hagymafélék

A hagymák, különösen nyersen fogyasztva nagyon hatékony baktériumölők, így ha leheletünk nem is lesz tőlük épp kellemes, szánk és fogaink egészségének mindenképpen jót tesznek. Ha gyomrunk nem bírja, együk főve vagy pirítva, valamennyire úgy is hatásos.

Shiitake gomba

A benne található lentinan nevű anyag segít megelőzni az ínygyulladást és egyéb ínybetegségeket, mivel elpusztíthatja a káros baktériumokat a szájban.

Alacsony savtartalmú, rostban gazdag ételek

Az alma és a zeller például magas víztartalmúak, ami serkentik a nyáltermelést, magas rosttartalmuk révén pedig segítenek megtisztítani a fogak felszínét evés közben.

Forrás: care2.com

Bejegyzés megosztása

Hasonló bejegyzések

Scroll to Top